Varveren, Ufuk
Saper, Anıl Aşkıner
26.11.1954 yılında Hocataşkın Mahallesi’nde doğan Ufuk Varveren, Hocataşkın Mahallesi'nin muhtarı olduğunu söyler. Ailesi hakkında detaylı bilgiler verir. Babasının yapmış olduğu mesleklerden bahseder. Hocataşkın Mahallesi’nin 570 senelik yerleşim yeri olduğunu ve mahalle sınırları içinde üç tarihi cami olduğunu söyler. Bunlar Hocataşkın, Beyazıt ve İbn-i Bezzaz Camii'dir. Mahalleye ismini veren Hocataşkın hakkında detaylı bilgiler verir. 1492 yılında vefat etmiş olan Hocataşkın hazretleri yaptırmış olduğu Cami’nin kıble duvarının önüne defnedilmiştir. Mahallede bulunan Beyazıtpaşa Camii'nin ve Medresesi’nin şu an ev olarak kullanıldığını söyler. Beyazıtpaşa Camii hakkında detaylı bilgiler verir. Mahallede bulunan Feyzullah Paşa türbesinden detaylı olarak bahseder. Çocukluk anıları ile ilgili bir çok örnek verir. Komşuluk ilişkilerinin kendileri için öneminden bahseder. Evlerin çoğunda su şebekesi bulunmadığını, her evde su kuyusu olduğunu söyler. Cenaze merasimlerinden de bahseder Varveren, cenaze defnedildikten sonra da kalabalığın dağılmadığını ve cenaze sahibine destek olunduğunu anlatır. Düğün gelenekleri hakkında detaylı bilgiler verir. Hıdırellez’in bir akşam önceden başladığını ve herkesin toplandığını anlatır. Mahallede yapılan Hıdırellez etkinliklerinden detaylı olarak bahseder. Mahallenin esnaflarını anlatır. Gezek kültüründen bahseder.tr_TR
Bayram Gelenekleritr_TR
Cenaze Törenleritr_TR