İlkkuş, Nuri
1949 yılında Mollaarap Mahallesi’nde doğan Nuri İlkkuş’un ailesi de bu mahallede yaşar. Çok eski zamanlarda mahalleye bir İslam aliminin geldiğini, mahallelinin ona ismi ile hitap etmek yerine Arap Molla dediğini söyler. Buna istinaden mahallenin ismi Mollaarap’tır. Çocukluk yıllarında Talimhane ve Kerpiçhane’de oyunlar oynar. O zamanlar şimdiki kadar ev yoktur. Kerpiçhane’nin üst kısmına “Harman Yeri” denir. Mahalle gençleri Talimhane'de spor yaparlar. Mahalle esnafı lakaplarla anılır. Babasının Bursa dışına tayini çıkan bir memurdan aldığı bisiklete mahalle çocuklarının da sırayla bindiklerini söyler. Çocukluk yıllarında gençlerin “Kara Bahattin” tarafından organize edildiğini söyler. Düğün zamanlarında onun koluna bir mendil bağlanır, düğün akışını o kontrol eder. Düğünlere tüm mahalleli katılır. Komşuluk ilişkileri çok kuvvetlidir. Bir anne evinin önünde oynayan çocuğuna bir dilim ekmek veriyorsa, diğer çocuklara da verir. Bu sebeple komşulara “komşu anne” veya “süt anne” diye hitap edilir. Elektrik 1954-1955 yıllarında yaygınlaşır. Daha önceleri elektrik sadece belirli sayıdaki komşularda vardır. Telefonun mahallede sadece iki komşuda olmasından ötürü görüşmeler muhtarlıktan yapılır. Mahalleye 1960’larda Yugoslavya’dan göçmenler gelir. Mahallenin değişiminin ve gelişiminin 1970’li yıllardan sonra yaşandığını sözlerine ekler. Baba mesleği olan kahveciliğe mahallede devam eden İlkkuş, mahalle arkadaşlarının ara sıra ziyarette bulunduğunu söyler.tr_TR
Harman Yeritr_TR
Talimhanetr_TR