Özlükurt, Muhsin
1948 yılında Mollaarap Mahallesi’nde doğan Muhsin Özlükurt, askerlik yıllarına kadar bu mahallede yaşar. Günümüzde Umurbey Mahallesi'nde ikamet eder. İki mahallenin iç içe olduğunu söyler. Mahallenin en eskileri Kırım Tatarları sayılır. Dedeleri de Kırım Türklerinden olan Özlükurt, ilk geldiklerinde Kırım Türklerinin Alacahırka, Mollaarap ve Yenimahalle taraflarına yerleştiklerini aktarır. Annesi ve babası Bursa doğumlu olduğu için Tatar kültürünü bilmediklerinden söz eder. İş nedeniyle oralara gitmek fırsatı yakalar. Dillerini anlasa da konuşamaz. Evlerinde bazen Kırım Türkçesi konuşulur. Az bildiği bu dili tamamen unutmamak için aynı zamanda denetleme kurulunda da yer aldığı Kırım Türklerini Yaşatma Derneği’ne gider. Çocukluğunda elektronik aletlerin olmadığını söyler. Merinos Fabrikası'ndan verilmeye çalışılan elektrik yeterli gelmez. Buzdolabları yerine her evde tel dolaplar bulunur. Bugün şehir merkezi olan Kent Meydanı’nın olduğu yer eskiden Bursa’nın çöplüğüdür. Yine eski zamanlarda Mollaarap Camii’nin önünde büyük bir meydan vardır. Mahallenin önceki fiziki durumu hakkında bilgiler verir. Motorlu araçların olmadığı dönemde hayvanlarla odun kömürü taşınır. Bursa’nın fabrikaları bu mahallede olduğundan odun kömürü çıkartmak zordur. Mahallede düğünler üç gün sürer. Pazar günü yatsı namazından sonra damat mutlaka Mollaarap Camii’ne götürülür. Davetlilere evin önünde şerbet ikram olunur. Pazartesi sabahı sağdıçlar damat gezmesi adı altında damadı götürürler. Bu esnada kadınlar kendi aralarında eğlenir. Bu eğlencelere paça denilir. Hıdırellez zamanlarında Kaplıkaya ve Değirmenlikız köyüne gidilip eğlenceler düzenlenir. Üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili'nde her evde un helvası ve lokma pişirilir. Ramazan aylarında imece usulü ile erzaklar hazırlanır. Bu ay daha çok dayanışma ve yardımlaşma içerisinde geçer.tr_TR
Kandillertr_TR
Mollaarap Camiitr_TR