Tuncalı, Fatma
Yurteser, Serap Tuba
1922 yılında doğan Fatma Tuncalı’nın doğum yeri Bulgaristan Tırnova’dır. Ailesi Balkan Harbi’nden sonra Tırnova’ya göç eder. Türkiye’ye ilk göç eden abisi ve yengesi olur. 1934 senesinde ise diğer aile bireyleri gelir. Geldiklerinde 12 yaşında olan Tuncalı, 1938 senesinde Atatürk’ün Merinos Fabrikası’nın açılış törenine geldiği yılda Bursa’ya taşınır. Bursa’nın çeşitli yerlerinde ikamet ederler. 1940 yılında Yenimahalle’ye taşınırlar. Daha sonra ipek fabrikasında çalışmaya başlar. 1942 yılında evlenir. O dönemde gelin gittiği Kerpiçhane’de arsalar açık arttırma yoluyla satılır. Eşi Nuri Tuncalı’da açık arttırmaya katılır ve aldıkları araziye ev yaparlar. 1947 yılında bu eve taşınıp, eşinin abisi ve eşiyle yaşamaya başlarlar. Mahallede çok fazla komşularının olmadığını söyler. Zamanla mahalleli arasında kahve oturmaları olur. 1940’lı yıllarda elektrik olsa da su henüz mahallede yoktur. Haberleşme telgraf ya da mektupla sağlanır. Tuncalı, Türkiye’ye geldiklerinde sadece gramofonun olduğunu söyler. Televizyonun evlerine 1976-1977 yılları arasında geldiğini dile getirir. Evin üçüncü katında oturan aile, şehre teleferik yapıldığında gelenleri izler. Mahallede kına geceleri hamamlarda olur. Bu hamamlar her gün gündüz bayanlara, gece ise erkeklere açıktır.tr_TR
Kına Geceleritr_TR
İpek Fabrikalarıtr_TR