Ulusdoyuran, İsmail
Ismail Ulusdoyuran ve ailesi bölgede 200 yıllık bir geçmişe sahiptir. Fırıncı oldukları için soyadı kanunu döneminde Ulusdoyuran soyadını alırlar. Daha eskilere gidildiğinde aslen Tatarlardır. Babası Musa Bey mesleğe simitçi olarak başlar, sonrasında ekmek imalatı yapan bir fırın açar. O dönemlerde Bursa Yunan işgali altındadır, babasının Yunan askerleri ile yaşadığı olaydan bahseder. Tahtakale'de esnaflık hakimdir, Tahtakale meydanı bölgenin iş merkezi görevini görür. Düğünlerle ilgili çeşitli bölgesel adetlerden bahseder. Helvacı Bacı mahallenin bilinen efsanelerindendir, buna ek olarak Mehmet Dede yatırı olduğunu söyler. Asker ve hacı uğurlamarda eğlence mevcut değildir. Mahallenin önemli özelliklerinden biri Pınarbaşı suyudur. Maddi imkanları olmasına rağmen televizyon almadıklarını ve televizyon izlemek için komşularına gittiklerini anlatır. Mahallenin sağlık hizmetleri genelde şahıslar tarafından karşılanmaktadır. Bursa’nın Yunan işgalinden kurtuluşunda çetelerin payı büyüktür bu nedenle her sene kurtuluş yürüyüşü canlandırılır. Mahallede ramazanlar eğlenceli ve bereketli geçer, bayramlarda ise bölgenin panayır yeri olan Pınarbaşı’na eğlenceye gidilir.tr_TR
Soyadı Kanunutr_TR
Yunan İşgalitr_TR