Özgüneş, Kemal
1933 doğumlu olan Kemal Özgüneş, ilkokul eğitimine Balabanbey Ortaokulu’nda başlar. Kayhan Mahallesi’ndeki Kayhan Hamamı’nın altında marangoz atölyesine sahiptir. Kırım’da iç kargaşa başlayınca ailesi önce Romanya’nın Mecidiye kasabasına taşınır. Dedesi 93 Harbi’nden önce aileyi Türkiye’ye gönderir. Yenimahalle’ye ilk geldiklerinde yerleşim olmadığı için çevrede mezarlık ve orman vardır. Ailesinin mahalleye ilk yerleşenlerden olduğunu söyleyen Özgüneş, kılıcıyla birlikte gömülmüş mezarların yağmalandığından bahseder. İlk kurulduğunda Babadağ ismini alan mahalleye daha sonra Yenimahalle ismi verilir. Devrengeç Suyu ilk kez mahalleli tarafından bulunur. Bölgedeki sulardan ve mahalledeki komşularından detaylıca söz eder. Alman Harbi sırasında çok zor günler yaşanır. Mahalledeki komşularından bazıları harp yıllarında yayılan hastalıklar sebebiyle vefat eder. Memura francala ekmek satılırken, halk mısırdan yapılan ekmeklerden alır. Kış mevsimlerinde tüm mahalleli hep birlikte kızak kaymaya çıkar. Cenazelerde komşular cenaze evine yedi gün yemek götürür. Ramazanda tüm mahalleli ile birlikte erzak hazırlığı yapılır. İlk elektrik 1950'li yıllarda gelir. O zamanlar tüm gıda ihtiyacı doğal yollardan karşılanır. Yaşlılar tedavi amaçlı olarak sonbahar ve ilkbaharda Çekirge’nin bütün hamamlarını faytonlar ve piliçkalarla dolaşır.tr_TR
Cenazelertr_TR
93 Harbitr_TR