Saker, Erdem
Çobanoğlu, Esra
1936 yılında Gemlik’te doğan Erdem Saker’in dedesi Mustafa Bey, 1889’da Kırım’dan gelerek Bursa’ya yerleşir. Soyadı kanunu ile babası “Saker” soyadını alır İlkokul öğretmeni olan babası uzun süre Gemlik’te görev yapar. Tayini çıktıktan sonra Tahtakale’ye yerleşirler. Babasının savaş zamanı görevlendirilmesi üzerine Tahtakale’de bakkallık yapan bir akrabasının yanında kalır. Çocukluk anılarından ve tahsil hayatından detaylıca bahseden Saker, Bursa’ya geldiklerinde II. Dünya Savaşı yılları olduğunu söyler. Yaşadıkları evin özelliklerini anlatır. Ramazan aylarında mahalle fırınlarında pide pişirilir. Pazar günleri komşularla bir araya gelinerek kahvaltı yapılır. Mahallede dileği olanlar Hacı Sevinç’in kabrine giderek helva ve ekmek bırakır. Hamamlar mahalleli tarafından sıklıkla kullanılır. Evlerde banyo yapsalar da 15 günde bir hamama gidilir. Kışların da en az yaz mevsimi kadar güzel geçtiğini aktaran Saker, kar yağdığında en büyük eğlencelerinin kızakla kaymak olduğunu söyler.tr_TR
Soyadı Kanunutr_TR
Erdem Saker ile sözlü tarih görüşmesitr_TR