Uzsüt, Mehmet Fahrettin
Türkeş, Ayşenur
1931 yılında Hocataşkın Mahallesi’nde doğan Mehmet Fahrettin Uzsüt’ün babası ve dedesi 1893 yılında Yunanistan’ın İnesi Köyü’nden buraya göç eder. Fahrettin Uzsüt, Yıldız Teknik Okulu Sanat Enstitüsü’nü yarıda bırakır. Mesleği tornacılık olan Uzsüt, 1956 senesinde evlenir. Mahalleli elli sene öncesine kadar genellikle esnaflıkla geçinir. Kadınlar az sayıda da olsa Tohum Mektebi’ne gider, orada böcek tohumu yaparlar. Bir kısmı da dokuma fabrikasında çalışır. Mahallede Taşkın Sultan, Hacı Sevindik ve Yeşil Evliyalar olarak bilinen kişiler medfundur. Bu evliyalar hakkında detaylar bilgiler verir. Evlilikler görücü usulü olur, ilk önce aile arasında nişan yapılır daha sonra davullu zurnalı düğün yapılır. Düğünden önce faytonlarla gelin gezdirilir, düğün sonrası ise paça eğlencesi yapılır. Eski bayramlarda bayram yemeği yendikten sonra el öpmeye gidilir. Misafirlere para, mendil ve karamela verilir. Daha sonra Pınarbaşı’na eğlenceye gidilir. Mahallede bir Süt Çeşmesi vardır. Bebeğinin sütü olmayan anneler o çeşmenin üzerine simit ve poğaça bırakır. Bırakılan bu yiyecekler çocuklar tarafından alınır. Mahalleye ilk elektrik Uzsüt yedi yaşındayken gelir. Mahalleye ilk elektrik hattı Fahrettin Uzsüt’ün babası tarafından çekilir. İlk televizyon ise 1960 senesinde Almanyalı bir komşu tarafından alınır. O zamanlar televizyonda Pasifik Savaşı gösterilir. Telefonun yaygın olmadığı zamanlarda insanlar birbirlerine mektuplar yollar.tr_TR
Taşkın Sultantr_TR
Hacı Sevindiktr_TR