Yarar, Hacer
1950 yılında Mudanya’da doğan Hacer Yarar, Endüstri Meslek Lisesi mezunudur. 1970 yılında evlenir. Eşinin dedesi Kafasya'dan göçen bir grupla Türkiye’ye gelir. Osmanlı, Şeyh Şerafettin soyundan olan ailenin bir kısmını Yalova’nın, diğer kısmını ise Bursa’nın çeşitli mevkilerine yerleştirir. Eşi 1960 yılında İş Bankası'nın Merkez Şubesi’nde işe başlar. Emekli olduktan sonra Tahtakale Mahallesi’ne yerleşirler. Düğünlerde mahallede yardımlaşma hakimdir. Eskiden beri Bursa’da gelenek ve göreneklerine bağlı insanların yaşadığını söyler. Kadınlar genelde ev hanımıdır. Mahallede doğumlar genelde evlerde olur ve mevlitler okutulur. Evliliklerin çoğu görücü usulüdür. Hıdırellez, Temenyeri’nde kutlanır. Cenazelerde yardımlaşma olur, komşular cenaze evine yemekler götürür. Askere gidecekler komşuları gezer, mahalleli ona küçük hediyeler verir. Komşular askerin gideceği gün, yatsı cemaati ile askerin evine gider ve orada dua edilip uğurlanır. Hacılar dönüşlerinde karşılanır, mevlitler okunur. Yarar, evlerde radyo ve televizyonun olduğundan söz eder. O zamanlarda kadınlar evlerde doğum yapar. Mahallede nazar okuma ve kurşun dökme inanışı vardır. Ramazanda eğlenceler yapılır. Bayramlarda eğlence yeri Pınarbaşı’dır.tr_TR
Yatırlartr_TR
Doğumlartr_TR