Pelin, Mustafa Hakkı
1929 yılında İnegöl’de doğan Mustafa Hakkı Pelin, Umurbey Mahallesi'ne 5 yaşında taşınır, yetmiş yedi yıl bu mahallede yaşar. Pelin, mahallenin eskiden sanayi mahallesi olduğunu söyler. Kapıcı Caddesi üzerinde şimdiki otomobil müzesinin bulunduğu yerde Gaffarzade’nin oğulları İpekerlere ait dokuma fabrikası, yanında Sait Ete ve oğluna ait boya fabrikası, cadde üzerinde Resulzade’nin Cumhuriyet İpek Fabrikası, Umurbey Hamamı karşısında Şark Fabrikası, Çavuş Sokak'ta Şenipek dokuma fabrikası, Çobanbey Caddesi üzerinde Beylik Fabrikası, Efe Sokak'ta Tevfik İpekman’a ait dokuma ve büküm fabrikaları, Talimhanenin karşısında Hasene Sağışman’a ait boyahane, Vefikiye Camisinin yanında Kadriye Yenal ve Hakkı Sumru’ya at dokuma fabrikası, Umurbey’in batı sırtında İperkerlerin dokuma ve boya fabrikalarının bulunduğunu aktarır. Pelin, Cumalı Yusuf Ziya Akipek’e ait Tomas isimli Yıldız İpek Fabrikası’nda 1955-1976 yılları arasında müdürlük yapar ve buradan emekli olur. Mahallede önceden Ermeni ve Rumların çoğunlukta olduğunu belirtir. Babası Karaağaç Mahallesi'nde Rumlara ait bir boyahanede bekçilik yapmıştır. İşgal sonrasında buralardaki Rumlar göç eder. İlkokulu Setbaşı İlkokulu'nda okuduktan sonra Tophane Meslek Lisesi'nden mezun olur. Pelin, Eskişehir’de uçak fabrikasında çalışarak aldığı sertifikayla askerde silah fabrikasında bakımcı olur. Atatürk’ün naaşının Dolmabahçe’den Sarayburnu’na kadar taşındığı topçu arabasının revizyonunda görev alır.tr_TR
Umurbey Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR
Dokuma Fabrikalarıtr_TR