Tarar, Mukaddes
1956 yılında Bursa'nın Hamamlıkızık Köyü'nde doğan Mukaddes Tarar, 1974 yılında evlendikten sonra Sakaldöken’e taşınır. O yıllarda komşuluk ilişkileri paylaşmaya dayalı ve samimidir. Mukaddes Hanım, komşularıyla oldukça fazla zaman geçirir. Akşamları komşularıyla oturur, sabah yine komşularını ziyaret eder. Kocası şoför olduğu ve genelde evde bulunmadığı için hanımlar kendisinin evinde toplanır. Herkesin evinde televizyon olmadığı için belli evlerde toplanırlar, sahurları da bu evlerde beraber yaparlar. Sahura kalkamayanları camlarına vurarak uyandırdıklarını söyler, Ramazan davulcularıyla olan konuşmalarından bahseder. Ramazan adetlerini detaylı olarak anlatır. 1988 yılında evlerini müteahhite vererek apartman yaptırırlar ve eski ilişkiler bozulmaya başlar. Düğünlerde gelin olacak kızın çeyizi birlikte hazırlanır. Düğünler Perşembe günü gelin hamamıyla başlar, akşam gelinin deli kınası, daha sonra büyük kına yapılır, Pazar günü gelin alma olur. Ertesi günü paça adı verilen bir etkinlik yapılır ve eğlenceler devam eder. Lohusalık dönemi anılarını ve lohusalık dönemi sonunda yapılanları anlatır. Sünnet kınasından, sünnet çocuğunun Emir Sultan’a götürülmesinden bahseder. Cenazelerde sabaha kadar ölünün başında beklenir, cenaze evde yıkanır, cenaze evine komşular yemek götürür. Son olarak Tarar, kış gecelerini nasıl geçirdiklerini detaylı olarak anlatır.tr_TR
Bayram Gelenekleritr_TR
Düğün Gelenekleritr_TR