Ülkü, Necip
Bütün, Cengiz
1934 yılında Umurbey Mahallesi'nde doğan Necip Ülkü’nün babası mübadele sırasında Selanik'ten göç eder. İlkokulu 22. Okul'da okuyan Ülkü, Bursa’nın sanayi merkezi dediği Umurbey Mahallesi'nde Efe Sokak'ta, İpekerlerin fabrikasının karşısında ikamet eder. Bahçede tütün ve kabak yetiştirirler. Sağlık hizmetleri bu dönemde yetersizdir. Komşuluk ilişkileri samimiyete dayalıdır. Babasının Alman Harbi günlerinde aldığı radyoyu dinlemek için tüm mahalle onlara gelir. Elektriği o yıllarda alırlar, savaş günlerinde karartma uygulaması yapılır. Eskiden semer işiyle uğraşan Ülkü, otomobiller yaygınlaşınca araba tamir etmeye başlar. Son olarak mahallede düğünlerin bahçede yapıldığını söyler, bayramlarda Pınarbaşı’na, Hıdırellez’de Temenyeri’ne gidildiğini aktarır.tr_TR
Umurbey Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR
2. Dünya Savaşıtr_TR