Sekizelma, Vesile
Vesile Sekizelma ilk olarak Umurbey Mahallesi'ndeki eski komşuluk ilişkilerinden bahseder. Kayınvalidesi Fatma Hanım’ın mahallenin en yaşlısı olduğunu herkesin onu ziyaret ettiğini söyler. Kandillerde aşağı mahalledekilerin bile onunla kandilleşmeye geldiğinden bahseder. Düğünlerde mutlaka hamama gidilir, hamam dönüşünde misafirler gelin evinde ağırlanır. Kına geceleri genelde evlerde veya bahçelerde olur. Çok eskilerde gelinlerin faytonla alındığını söyler. Fakat sonraları gelinler taksiler ile alınır. Gelinin alınmasından önce damatlar davul ve zurna eşliğinde tıraş olur. Düğünlerden sonraki gün paça eğlencesi yapılır. Eski dönemlerde kurbağa sobalarının kullanıldığını aktarır. Bu sobalar sayesinde komşular mutfağa gitmeye gerek kalmadan ağırlanır. Sekizelma, evi çok güzel olmasına rağmen diğer mahalleliler gibi müteahhitte verir. Evlerinin yerine yapılan apartmanların tüm düzeni bozduğunu düşünür. Bozulan düzenle birlikte eski komşuluk ilişkilerinin kalmadığını aktarır.tr_TR
Yenimahalle Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR
Kandillertr_TR