Oğuş, İsmail
1937 yılında Mollaarap Mahallesi’nde doğan İsmail Oğuş'un ataları Romanya’dan gelir. Babası İstiklal Savaşı gazilerindendir. Ailesi ilk olarak İstanbul’a göç eder daha sonra Bursa’ya yerleşir. Evlenene kadar yaşadığı yerin Şeyhsabit Mahallesi olarak da anıldığını aktarır. Mollaarap Mahallesi’nin eski adının ise Vefikiye Mahallesi olduğunu söyler. Bu mahalle Ahmet Vefik Paşa’nın Bursa valisi olduğu dönemde Kırım ve Selanik’ten gelen göçmenler tarafından oluşturulur ve ilk adı Mezarlık Mahallesi'dir. Oğuş, Bursa’nın eski mahalle isimlerinden detaylıca bahseder. Bugünkü Harmanyeri Camisi'nin yerinin eskiden mezarlık olduğunu söyler. Daha sonra mezarlık tahliye edilir ve yerine cami yapılır. Çocukluğu yoksulluk içinde geçer. Bu dönemde karneyle ekmek alınır. Bakkallar bayilerde tane ile sigara satar. Çocukluk yıllardan itibaren çeşitli işlerde çalışır. Daha sonra eniştesiyle birlikte taharcılığa başlar. 1964 yılında işçi olarak Hollanda’ya gider. Sonrasında Bursa’ya dönmek zorunda kalan Oğuş, ardından ailesi ile birlikte gittiği İsviçre’de 14 sene yaşar. Mollaarap’ta yaşayanlardan detaylıca bahseder. Mahalleli mısırcılık ve dondurmacılık gibi pek çok işte çalışır. O zamanlarda Mollaarap küçük bir mahalledir. Halk boşnak, tatar ve Türklerden oluşur. Uludağ eteklerinde tütün yetişir, zirvede bulunan kar kuyularından karcılar ticaret yapar. İki yüz hanenin bulunduğu mahallede yollar topraktandır. Düğünler tüm mahallelinin katılımıyla yapılır. Mahallede pek çok zatın türbeleri bulunur. Mahalle gençleri genellikle ipek dokuma fabrikalarında çalışır. Tüm mahalleli akraba gibidir. Zamanla mahalleye Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk’tan pek çok göçmen gelir. Su tesisatın olmadığı bölgede halk suları derelerden temin etmektedir.tr_TR
Şeyh Sabit Dergahıtr_TR
Şeyh Sabit Mahalesitr_TR