Orçunlu, Dinçer
1948 yılında doğan Dinçer Oruçlu’nun dedesi 1856 yılında Kırım’dan gelir. Baba tarafından Hamzabeylidir. Bursa esnafının Mollaarap’ta ve Yenimahalle’de yaşadığını söyler. 1950 yılında Bulgarlar gelene kadar bölgede “yerli” diye anılan tatarların çoğunlukta olduğunu aktarır. Yine 1958 yılında bölgeye Yugoslavya göçmenleri gelir. İlk başlarda Türkçe konuşma konusunda sıkıntılar yaşansa da zamanla göçmenler bölgenin yerlisi olur. Çocukluğunda çelik çomak ve futbol oynadıklarından bahseder. Bu zamanlarda motorlu araçların yaygın olmadığını, yüklerin hayvanlarla taşındığını söyler. O dönemlerde mahalleye gelen ilk belediye arabası mahalleli tarafından düğün arabası gibi süslenir. Mudanya ve Geçit tarafına gitmek çok lükstür, bu yüzden halk Mesken ve Değirmenkız Köyü'nü tercih eder. Buralara gitmek için bir hafta önceden hazırlıklar başlar. Evlerde şebeke suyu yoktur; komşular sularını mahalledeki çeşmelerden alır. Okçuların yanında araba garajları vardır. Bu garajların yakınlarında karoser işine girmiş at arabacıları çalışır. Oruçlu’da bu işe girer ve usta olur. Bunun dışında mahallede bıçakçılık, ayakkabıcılık ve tekstil işi revaçtadır. Kış aylarında kayak kültürünün yaygın olduğunu da belirtir.tr_TR
Bulgarlartr_TR
Tatarlartr_TR