Pamukçular, Sema
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3562
Bu görüşme, Aziz Elbas ve Ahmet Erdönmez koordinatörlüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından Bursa’nın Tarihi Mahalleleri III projesi başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 48'dir.Bu görüşme, Aziz Elbas ve Ahmet Erdönmez koordinatörlüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından Bursa’nın Tarihi Mahalleleri III projesi başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 48'dir.tr_TR
1962 yılında Temenyeri’nde dünyaya gelen Sema Pamukçular, ilkokul yıllarına kadar kalabalık bir ailede büyür. Babaannesinin tam bir Osmanlı kadını olduğunu söyler. Çocukluk yıllarında Cumalıkız köyünde büyüyen babaannesi, Yunanlıların köyü basıp halka eziyet etmesi sebebi ile çok küçük yaşta evlenmek zorunda kalır. Bursa’da Hallaçlar olarak tanınan aile, Soyadı Kanunu ile birlikte Pamukçular soyadını alır. Dedesi Bursa’nın fethinden bu yana şehirde olan Elif Han sülalesi mensubudur. Bu sebeple Bursa’da pek çok mülke sahiptirler. Şehirde ilk gezek grubunun Nasuhi Gürses ve Kadri Şencanlar tarafından kurulduğunu aktarır. Yıldırım Gürses’in evlerinde doğduğunu söyler. Gürses, her şehre geldiğinde Pamukçular ailesini ziyaret eder. Temenyeri Camii’nin yanında büyük bir çiftliğe sahiplerdir, çiftliğin ürünlerinden tüm mahalleli yararlanır. Her akşam mahalle gençleri Pamukçular ailesinin bahçesinde oturur. Kurban Bayramlarında mahallelinin kurbanları dedesi ve babası tarafından kesilir ve bahçede büyük mangallar yakılır. Akşama kadar sönmeyen bu mangallarda mahallelinin kestiği her kurbandan bir parça et pişirilir. Akşamları herkes evlerinin önüne kilimler atar ve şarkılar söyler. Bu mahallede dostluk ve komşuluk çok kuvvetlidir. Hıdırellez zamanlarında Temenyeri Parkı’nda ateş yakılır ve üzerinden atlanır. Daha sonra bu etkinlikler 6 Mayıs günleri düzenlenen “Hıdırellez Şenlikleri” ile geleneksel hale gelir. Ramazan ayında davulcuların kapıların önüne gelip mani söylemesi heyecanla karşılanır. Mahallede seyyar satıcılar çoktur. Bu seyyar satıcılarda macun, su muhallebisi, şam tatlısı dondurma ve leblebi tozu satılır. İlkokulu bitirdikten sonra babasının izin vermemesinden ötürü okula devam edemeyen Pamukçular, o dönemde kız çocuklarının okutulmadığını söyler. Daha sonra amcasının aracılığı ile babasını ikna eder ve ortaokula başlar. Çok başarılı bir öğrenci olmasından ötürü babası liseye devam etmesine izin verir. Bu dönemde evlerinde ansiklopedi ve telefon olmadığı için okumanın çok zor olduğundan bahseder. Telefon almak için senelerce sırada beklenildiğini aktarır. Çalışma hayatına muhtarlığın yanındaki Pamuk Tuhafiye Parfümeri’de başlar. Mahalleye bir şeyler katmak istediği için muhtarlığa adaylığını koyar. Üç kez girmiş olduğu muhtarlık seçimlerini çeşitli nedenlerden ötürü kazanamaz. 2009 yılında seçimleri kazanır ve muhtar olur ve mahallenin gelişimi konusunda pek çok çalışma yapar. Karaağaç Mahallesi’nde oturmanın ayrıcalık olduğunu düşünen Pamukçular, mahallenin nezih insanlardan oluştuğunu söyler. Şehirde yaşanan sorunlardan ötürü pek çok ailenin göç etmek zorunda kaldığından da bahseder.tr_TR
Muhtarlıktr_TR
Soyadı Hikayesitr_TR