Akbaş, Aydemir
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3452
Bu görüşme Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından Türk Sineması Görsel Hafıza Projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 54’tür.tr_TR
01.01.1936 tarihinde Feriköy’de dünyaya gelen Aydemir Akbaş, öncelikle hayalinin Galatasaray Lisesi’nde eğitim görmek olduğunu belirtmektedir. Buradaki ilk gençlik yıllarını, sınıf arkadaşlarını, tiyatroya meyledişini ve tiyatro oyuncusu olmasını anlatır. Bu arada hocası Ahmet Kutsi Tecer’in tavsiyesine uyarak yazarlık yapar. Bir ara tüberküloza yakalanan Aydemir Akbaş, hastanede ziyaretine gelen Haldun Taner’in de teşvikiyle piyesler yazar. Sonrasında Haldun Dormen’in ABD’den dönüp Cep Tiyatrosu’nu kurmasıyla burada sahne amirliği görevine getirilir. Bu tiyatroda Gülriz Sururi, Erol Günaydın gibi tiyatrocularla aynı sahneyi paylaştığını, ilaveten yazarlar ve gazetecilerle tanıştığını anlatmaktadır. Tiyatro seyircisinin azalması nedeniyle yeni Sabah Gazetesi’nde spor yazarlığı yapar. Tiyatroya ara veren Aydemir Akbaş, Gülriz Sururi’nin, kendisine Haldun Taner’in Keşanlı Ali Destanı’nda bir rol teklif etmesiyle geri döner. İlerleyen zamanlarda kendi tiyatrosunu da kuran Aydemir Akbaş, bir askeri ihtilal sonrası tiyatroya dönmemek üzere veda eder. Bunun sonrasında sinema filmlerinde rol almaya başlar. Buradan itibaren rol aldığı filmlerden, rol arkadaşlarından bahsetmektedir.tr_TR
Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezitr_TR
Sururi, Gülriztr_TR