Keskiner, Arif
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3449
Bu görüşme Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından Türk Sineması Görsel Hafıza Projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 54’tür.tr_TR
Osmaniye doğumlu olan Arif Keskiner, Osmaniye’nin ileri gelen Türkmen bir ailesine mensup olduğunu aktarmaktadır. Yaşar Kemal'in köyü ile birbirine yakın bir köyde yaşar. Babası nalbantlıkla geçimini sağlamaktadır. Yaşar Kemal, Arif Keskiner ve ailesini Demirciler Çarşısı Cinayeti’nde anlatacak kadar yakın dosttur. Arif Keskiner, çocukluk ve ilk gençlik anılarını aktarmaktadır. Liseyi Adana’da okur, zor şartlardan ötürü bir akrabasının yardımıyla Adana’ya gittiğini belirtmektedir. Sonrasında eğitimine İstanbul’da devam etmeye karar verir. Sultanahmet’teki İstanbul Ticaret Mektebi’ne kaydını aldıran Arif Keskiner, burada ayrıca bir avukatın asistanlığını yapar. Bir gün Senih Orkan ile tanışır ve Orkan, Arif Keskiner’i tiyatro ve sinema çevresiyle tanıştırır. Bu çevreyle dostlukları uzun yıllar devam eder. Yeşilçam’da oyunculuk, senaristlik, yönetmenlik ve yapımcılık ile meşgul olur. Değişik filmler yapar. Kapıcılar Kralı bu filmeler arasındadır. Son olarak bu döneme dair bilgi ve tecrübelerini aktarmaktadır.tr_TR
Tiyatrotr_TR
Yeşilçamtr_TR