Akın, Filiz
Deniz Özdoğan, Başak
Burul, Zümrüt
http://hdl.handle.net/20.500.11834/295
Bu görüşme Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından Türk Sineması Görsel Hafıza Projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 54’tür.
Artist mecmuasının 1962’de açtığı yarışmayı kazanan Filiz Akın, sinemaya Akasyalar Açarken filmi ile başlar. Dağlar Kızı Reyhan filminde seyircilerin karşısına öncekilerden daha farklı bir rol ile çıktığından bahsetmektedir. 1970 yapımı Ankara Ekspresi filmi ile Altın Portakal’da en iyi kadın oyuncu ödülünü alır. Umutsuzlar filminde ilk defa Yılmaz Güney ile ve sonrasında Memduh Ün, Atıf Yılmaz gibi isimlerle çalıştığını anlatan Akın, televizyonun toplumda yaygınlık kazanmaya başladığı süreçte sinemayı bırakır. 117 sinema filmi olan Akın, Geçmiş Bahar Mimozaları isimli dizideki rolü ile oyunculuğa veda eder.tr_TR
Gurbet Kuşları Filmitr_TR
Kader Filmitr_TR