DanışmanRittersberger Tılıç, Helga
YazarBal, Özgür
Yayın Tarihi2006
Künye BilgisiBal, Özgür. Memory, identity, home: Self-perception of identity among the Armenian and Jewish communities in Ankara. danışman Helga Rittersberger Tılıç. Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006. 395 s.tr_TR
ÖzetThis thesis explores the identity perceptions of the Armenian and Jewish communities in the context of Ankara. Purpose of the study is to understand the ways the members of these communities experienced the social, spatial, political and cultural changes in the capital-city after the establishment of Turkish nation-state; and in what ways they draw on these experiences in terms of their identifications, self-understanding, and feelings of belonging. For this purpose, life-story narratives of people who were born in the early Republican era and of the following generation were collected through oral history methodology. As a result of the analyses of these narratives, multiple, fluid, contextual, and contingent character of identity in terms of the Armenian and Jewish communities in Ankara is pointed, and it is concluded that community identity for the members of these communities was symbolically constructed.tr_TR
ÖzetBu tez Ermeni ve Yahudi cemaatler arasındaki kimlik algısını Ankara bağlamında inceler. Bu çalışmanın amacı Türkiye ulus-devletinin kurulmasından sonra başkentte yaşanan sosyal, mekansal, siyasi ve kültürel değişimlerin bu cemaatlerin üyeleri tarafından nasıl deneyimlendiğini; ve bu deneyimlerin onların kimliklenme, kendini tanımlama ve aidiyet duygularını nasıl etkilediğini anlamaya çalışır. Bu amaç doğrultusunda, sözlü tarih yöntemi kullanılarak erken Cumhuriyet döneminde doğan kişilerin ve onları takip eden kuşağın yaşam öyküsü anlatıları toplanmıştır. Bu anlatıların analizinin sonucunda, Ankara'daki Ermeni ve Yahudi cemaatlerinin çoklu, akışkan, bağlamsal, ve olumsal kimliklerine işaret edilmiş; ve bu cemaatler için topluluk kimliğinin sembolik olarak kurulduğu sonucuna varılmıştır.tr_TR
Anahtar KelimelerKimliktr_TR
Anahtar KelimelerEtnisitetr_TR
Anahtar KelimelerErmeni Cemaatitr_TR
Anahtar KelimelerYahudi Cemaatitr_TR
Anahtar KelimelerIdentitytr_TR
Anahtar KelimelerEthnicitytr_TR
Anahtar KelimelerMemorytr_TR
Anahtar KelimelerAnkara (Türkiye)tr_TR
Anahtar KelimelerArmenian Communitytr_TR
Anahtar KelimelerJewish Communitytr_TR
BaşlıkMemory, identity, home:self-perception of identity among the Armenian and Jewish communities in Ankaratr_TR
Diğer BaşlıkBellek, kimlik, vatan: Ankara`daki Ermeni ve Yahudi cemaatlerinin kendi kimlik algılarıtr_TR
Üniversite/Enstitü/BölümOrta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsütr_TR