DanışmanTuran, Fatma Ahsen
YazarÇalış Ersöz, Ferda
Yayın Tarihi2007
Künye BilgisiÇalış Ersöz, Ferda. Sarıkamış harekatı'nın toplumsal bellekteki izdüşümleri. danışman Fatma Ahsen Turan. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007. 212 s.tr_TR
ÖzetSarıkamış Harekatı, Connerton'un ve Assmann'ın bellek görüşleri açısından ele alınmıştır. Sözlü tarih yöntemi bu çalışmada yol gösterici olmuş, Vansına'nın göz şahitliği hakkındaki ifadelerinden yararlanılmıştır. Kars, Sarıkamış ve Selim'de gerçekleştirilen saha çalışmalarında "kimin bilgisi" ve "kimin belleği" gibi sorunlarla karşılaşılmıştır. Sarıkamış Harekatı'nın toplumsal belleğe yansımasının her gruba, her gelişmeye ve her zamana bağlı olarak değiştiği; bu değişimin unutma doğrultusunda değil hatırlama doğrultusunda olduğu tespit edilmiş; bu hatırlamayı sağlayan etkenler tezde açıklığa kavuşturulmuştur. Araştırma sırasında tarihin folklorlaşması ile karşılaşılmış, buna benzer durumlar bilimsel veriler ışığında tartışılmıştır.tr_TR
ÖzetSarıkamış Operation was investigated by taking into consideration the memory opinions of Connerton and Assmann. Oral history method was guiding in this study and the statements of Vansına regarding being an eye witness were utilized. In the filed studies held in Kars, Sarıkamış and Selim, problems like "whose information" and "whose memory" were faced. It has been figured out that the reflection of Sarıkamış Operation on social memory depends on every group, development and time and that this development is not directed towards forgetting but towards remembering. The factors that cause this remembering were examined in the thesis. During the research, the issue of history being turned into folklore was observed and such cases were argued in the light of scientific data.tr_TR
Anahtar KelimelerKars (Türkiye)tr_TR
Anahtar KelimelerToplumsal Bellektr_TR