DanışmanAktükün, İlker
YazarÖzcan, Canan
Yayın Tarihi2010
Künye BilgisiÖzcan, Canan. Türkiye'de sendika-siyasi parti ilişkisi ve TKP Atılım dönemi'nde DİSK-TKP örneği. danışman İlker Aktükün. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010.tr_TR
ÖzetSendikalar kuruldukları her ülkede siyasetle ve siyasi partilerle ilişkiler kurmuşlardır. Bu tezde de, Türkiye'de sendika-siyasi parti ilişkisi ve buna bir örnek olarak da TKP'nin, 1974'te başlayan Atılım Dönemi'nde DİSK ile kurduğu ilişkinin niteliği ve gelişimi incelenmiştir. Tezin birinci bölümünde, sendikaların siyasi faaliyetleri ve dünyadaki sendikal gelişimin tarihi ele alınmıştır. İkinci bölümde ise DİSK'in kuruluşuna kadar olan dönemde Türkiye'deki sendika-siyasi parti ilişkileri incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde hem DİSK'in kuruluş süreci hem de TKP'nin Atılım Dönemi'nin dinamikleri analiz edilmiş ve TKP'nin DİSK'te nasıl etkin hale geldiği araştırılmıştır. Bu yapılırken de daha çok dönemin TKP üyeleri ile sözlü tarih çalışması yapılması yoluna gidilmiştir. Çalışmada, TKP'nin daha çok fabrika örgütlenmeleri ile elde ettiği kitleselliği ideolojik olarak destekleyemediği şeklinde bir sonuca varılmıştır.tr_TR
ÖzetTrade Unions have established relations with politics and political parties in all of the countries where they emerged. In this thesis, it is examined the relationship between trade unions and political parties in Turkey and as an example of this it is examined the character and development of the relationship between DİSK and TKP in the "Atılım Years of TKP" which was began in 1974. The first chapter focuses on political activities of the trade unions and the history of the development of trade unions all around the world. In second chapter, relations between trade unions and political parties in Turkey until the establishment of DİSK are examined. The third and last chapter analyses the process of the establishment of DİSK and dynamics of the "Atılım Years of TKP" and how the TKP became effective in DİSK is researched. While making this research, mostly, it is followed the way of talking with the people who were the members of TKP in those periods. In conclusion, all of these analyses demonstrated that TKP was not able to support an ideological basis to the masses which were won mostly by the factory organizations.tr_TR
Anahtar KelimelerDevrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)tr_TR
Anahtar KelimelerSendikalartr_TR
Anahtar KelimelerSiyasi Partilertr_TR
Anahtar KelimelerTürkiye Komünist Partisi (TKP)tr_TR
Anahtar KelimelerLabour Unionstr_TR
Anahtar KelimelerPolitical Partiestr_TR
Anahtar KelimelerTurkish Communist Partytr_TR
BaşlıkTürkiye'de sendika- siyasi parti ilişkisi ve TKP Atılım dönemi'nde DİSK-TKP örneğitr_TR
Diğer BaşlıkRelation between trade unions-political parties in Turkey and example of DİSK-TKP in the Atılım years of TKPtr_TR
Üniversite/Enstitü/Bölümİstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsütr_TR