• Giriş
    Öğe Göster 
    •   BİSAV e-arşiv Ana Sayfası
    • Sözlü Tarih Araştırmaları Veri Tabanı
    • Tez
    • Öğe Göster
    •   BİSAV e-arşiv Ana Sayfası
    • Sözlü Tarih Araştırmaları Veri Tabanı
    • Tez
    • Öğe Göster
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Kadın cinselliğinin söylemsel inşası ve namus cinayetleri:Şanlıurfa örneği

    Thumbnail
    Göster/Aç
    265363.pdf (149.9Kb)
    Tarih
    2010
    Yazar
    Yıldız, Ayşe Nevin
    Metadata
    Tüm öğe kaydını göster
    Künye
    Yıldız, Ayşe Nevin. Kadın cinselliğinin söylemsel inşası ve namus cinayetleri: Şanlıurfa örneği. danışman Ayşe İnal. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010. 359 s.
    Özet
    Bu tez çalışmasında namus olgusu ve namus cinayetleri, nihai hedefi kadın hazzının denetimi olan cinsellik ideolojisinin bir uzantısı, özgün bir örneği olarak incelenmektedir. Tezde farklı ataerkil yapılar içinde dönüşen anlamlarına ve işlevlerine rağmen varlığını koruyan namus olgusunun ve namus cinayetlerinin Türkiye'de cinsiyet/toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin altında yatan dinamiklerinden biri olduğu savunulmaktadır. Namus olgusunun farklı sosyo-ekonomik koşullar çerçevesinde içerik ve biçim olarak değiştiği ancak ortadan kakmadığı öne sürülmektedir. Yapısal farklılara rağmen olgunun kadın cinselliğinin saflığı anlamını koruması aynı zamanda içerdiği denetim ilişkisini de koruduğunu göstermektedir. Kadın kategorisinin tanımlanmasında bu denetim ilişkisinin belirleyici bir rolü olduğu öne sürülmektedir. Bu nedenlerden dolayı namus olgusu, ataerkil yapı ve pratikler, cinsellik, cinsiyet/toplumsal cinsiyet ilişkilerini içeren bir feminist yaklaşım içinden tartışılmaktadır. Kadın hazzının ve doğurganlığının denetiminde başvurulan değer ve kuralları içeren namus olgusu her ne kadar Akdeniz ve Ortadoğu bölgesine özgü bir sorun olsa da kadın hazzının denetimi ataerkil yapıları birbirine bağlayan evrensel bir sorundur. Bu nedenle namus olgusunu anlayabilmek için hazzın denetiminin öznelliğin inşasında ve toplumsal yapının düzenlenmesinde sahip olduğu işlevleri görünür kılacak kuramsal yaklaşımlar ve olguyu kendi özgün koşulları içinde tartışan akademik çalışmalar ilişkili bir şekilde yorumlanmıştır. Namus olgusunu biçimlendiren kadın cinselliğinin denetimi sorunun ortadan kakmadığı ancak yapısal farklılıkların çerçevesinde biçim ve içerek olarak dönüştüğü savunulmaktadır. Bu iddialar ilgili literatürün taranmasına, namus olgusunun incelenmesine ve Şanlıurfa'da farklı sosyo-ekonomik konumlara sahip otuz sekiz özneyle yapılan sözlü tarih görüşmelerine dayanmaktadır.
     
    In this thesis study, the phenomenon of honor and honor killing is analyzed as a distinctive model and an extension of sexuality ideology of the supervision which aimed finaly on woman pleasure. In this study it's argued, the phenomenon of honor and honor killings that protects it's existance in spite of the converted meaning and functions in different patriarchal structure, are the one of underlying dynamics of sex/gender inequality in Turkey. It's put forward that the content and the form of phenomenon of honor changes according to different socioeconomic conditions however it doesn't disappear. Protecting a meaning of the phenomenon as a purity of woman sexuality although the structural differences, indicates that it also protects the supervision affair which it contains. It's put forward that this supervision affair have a determinative role in defining the category of the woman. Therefore, to understanding this phenomenon; theoretical approaches that provides it's functions to be observable in forming the social structure and construction of subjectivity of the supervision and the academic works which argues the phenomenon in it's original conditions are commented pertinently. It's put forward that the problem of the supervision of woman sexuality which shapes honor phenomenon doesn't disappear but it's form and content transform according to structural differences. These arguments are based on searchs of related litarature, investigations about honor phenomenon and oral history interviews that made with thirtyeight objects who have different socioeconomic status in Şanlıurfa.
     
    Bağlantı
    http://hdl.handle.net/20.500.11834/259
    Koleksiyon
    • Tez [172]

    DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
    İletişim | Geri Bildirim
    Theme by 
    @mire NV
     

     


    Göz at

    Tüm BİSAV e-arşivBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreHazırlayan/DestekleyenBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreHazırlayan/Destekleyen

    Hesabım

    GirişKayıt

    DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
    İletişim | Geri Bildirim
    Theme by 
    @mire NV