Yolalan, Mehmet Fatih
Turan, Çetin
Madra, Rahmi
1930 yılında İstanbul ilinin Kartal ilçesinde doğan Mehmet Fatih Yolalan’ın hayatı doğup büyüdüğü ilçede geçer. İlçedeki Verem Savaş Hastanesi’nin Kartal’ın temiz havasından dolayı buraya yapıldığını söyleyen Yolalan, hastanenin kuruluş hikayesini de büyüklerinden duyduğu kadarıyla aktarır. Bağ ve bostanlarıyla meşhur olan ilçenin nüfusu arttıkça ve binalar yapıldıkça değiştiğini ve özellikle zeytinliklerin yok olduğunu ifade eder. Sanayileşmenin başlamasından sonra yerli halktan birçok kişi ilçeyi terk eder. Çocukluk döneminden ve çalıştığı işlerden bahseden Yolalan, o yıllardaki komşuluk ilişkilerine de değinir. Muhtar olduktan sonra ilçeye pek çok hizmette bulunan Çetin Turan da çocukluk dönemini ve o yılların eğlencelerini anlatır. Büyüklerinden dinlediği işgal hikayelerini ve Kuvayı Milliye dönemini aktarır. Kartal’daki yaşamın ve insanlar arası ilişkilerin değişiminden de bahseder. Son olarak Yolalan, Ermenilerin ve Rumların Türklerle ilişkilerine değinir.tr_TR
Kartal (İstanbul, Türkiye)tr_TR
Köy Ağalarıtr_TR