Ayyıldız, Sümer
Demir, Rahime
1933 yılında doğan Sümer Ayyıldız, konuşmasına Kartal’ın yerlilerinden ve eşrafından olan ailesi ile ilgili bilgiler vererek başlar. Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşamış olan büyük dedesinin devlet hizmetinde bulunduğunu ve Kartal’a dair her türlü bilgiye dedesi üzerinden ulaşıldığını ifade eder. Kartal’ın dününden ve değişiminden bahsederken ilçede hiç betonarme yapının bulunmadığı zamanlalardan bahseder. 1940’lı yıllardan sonra mimari yapının değişmeye başlamasıyla ahşap evlerin tamamen yok olduğunu ve bu durumun bölgedeki bostancılık faaliyetlerini bitirdiğini belirtir. İlçeye ulaşımın tren ile yapıldığını ve zaman içinde vapur kullanımının da yaygınlaştığını söyler. İlçede yaşayan Ermenilerden ve Rumlardan da bahseden Ayyıldız, onların Müslümanlarla kurdukları ilişkilere de değinir.tr_TR
Ahşap Mimaritr_TR
Devrimlertr_TR