Sıral, Erdem
Madra, Rahmi
1957 yılında İstanbul ilinin Kartal ilçesinde doğan Erdem Sıral’ın çocukluğu doğduğu ilçede geçer. Kartal Lisesi’nin ilk mezunlarından olan Sıral, Beyazıt Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdikten sonra Kartal’da bir iş yeri açarak çalışmaya başlar. Okula trenle gidip gelen Sıral, çocukluk döneminde büyüklerinden duyduğu kömürlü trenlerden ve bu trenlerin özelliklerinden bahseder. Kömür trenlerinin sıçrattığı kor kömürlerden ilçede büyük yangınlar çıktığını ve itfaiyenin yetersizliği nedeniyle de pek çok ahşap evin bu yangınlarda kül olduğunu söyler. Kartal bölgesinin askeri sorumlusu olan büyük dedesinin Kuvayı Milliye’ye katılarak Anadolu'ya ve Mudanya’ya silah kaçırdığını anlatır. Ailesi denize girmesine pek izin vermediği için genelde futbol oynadıklarını söyleyen Sıral, bunun dışında sinemaya giderek eğlendiklerini ifade eder. Çimento fabrikası kurulduktan sonra ilçede yaşayanların büyük çoğunluğunun fabrikada çalışmaya başladığını; öncesinde ilçede çok fazla çalışma imkanı olmadığını belirtir. Milli ve dini bayramları, eğlenceleri ve adetleri de detaylarıyla anlatır. Sıral son olarak, göç aldıktan sonra hızlı bir şekilde değişmeye başlayan ilçenin ünlü ve renkli simalarından bahseder.tr_TR
Trenlertr_TR
Kuva-yı Milliyetr_TR