YazarMetin, Erhan
Yayın Tarihi2009-11
Künye BilgisiMetin, Erhan. (2009). Kültürel kimliğin korunmasında sözlü tarih çalışmaları: Çankırı örneği. Çankırı Araştırmaları, 4, 4, s. 77-83.tr_TR
ÖzetBu çalışma, kültürel kimliğin korunabilmesi ve devamının sağlanabilmesi için etkili yöntemlerden bir tanesi olan sözlü tarih çalışmalarını ve bu çalışmaların kültürel kimliğe sağlamış olduğu katkıları konu almaktadır. Özellikle uygulama örnekleri bakımından bir çalışma sahası haline gelmiş veya getirilmiş olan Çankırı ili bu çalışmanın konusunu destekleyecek şablon örneklere sahiptir. Mamafih Çankırı'da şimdiye kadar yapılmış ve yapılmakta olan sözlü tarih çalışmaları "amaç, içerik ve sonuç" bakımından ayrı ayrı incelenmiştir. İlde yapılmış olan sözlü tarih çalışmalarına ait sonuçların ilin tarihi, kültürü ve kent kimliğinin oluşumuna yapmış olduğu katkılar irdelenmiştir. Bununla birlikte bu çalışmalarda görev almış kişilerin bölgede yaptıkları sözlü tarih çalışmalarına yönelik düşünceleri ve tecrübeleri de aktarılmaya çalışılmıştır. Bu sayede 1980'lerden sonra Türkiye'de yeni, yeni yapılmaya başlanan sözlü tarih çalışmalarının yerelde kullanıldığında ortaya çıkan sonuçların yerele ve buradan hareketle ulusala olan etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca bu çalışmaların devam ettikçe ve bazı kurum ve kuruluşlarca desteklendikçe Çankırı ilinin geleceğinde ne gibi değişiklik ve ilerlemeleri ortaya koyabileceği vurgulanmaya çalışılmıştır.tr_TR
ÖzetThis study deals with oral history studies, which are among the effective methods in conservation of cultural identity and maintenance of its continuity, and the contribution of these studies to cultural identity. The city of Çankırı, which transformed or was transformed into a field of study in terms of practice examples, has got template examples that back up the scope of this study. However, the oral history studies that were carried aut up to now or being carried aut are examined separately with respect to "purpose, content and results". The contributions of oral history studies' results to the formation of the city's history, culture and identity are scrutinized. In the meantime, the opinions and experiences of the people taking part in these studies towards the oral history studies they carried aut in the region are alsa tried to be conveyed. By this means the effects of oral history studies, which are began to be carried aut in Turkey after 1980s, on regional and national hasis evaluated. In addition, it is tried to be emphasized that what kind of changes and improvements they may produce in the future of Çankırı as long as these studies continue and be supported by some agency and instutions.tr_TR
YayınlayanÇankırı Belediyesitr_TR
Anahtar KelimelerSözlü Tarihtr_TR