Taşdemir, İffet
http://hdl.handle.net/20.500.11834/2356
Bu görüşme, İhsan Tevfik’in hazırlamış olduğu İnsan ve Mekan Yüzüyle Mübadele 1923’ten Günümüze Zorunlu Göç adlı eserden alınmıştır. Bu eser kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 13’tür.tr_TR
Selanik ilinin Kayalar kazasına bağlı Karaağaç köyünde doğan İffet Taşdemir, mübadelenin gerçekleştiği yıl 1-2 yaşlarındadır. Konuşmasına geldikleri yeri anlatarak başlar. Özellikle babası ve annesi hakkında bilgiler veren Taşdemir, aile büyüklerinin göç ettikleri yerlerden çok bahsetmediğini ifade eder. Ailenin ve diğer mübadillerin geldikleri yerlerde çiftçilikle meşgul olduklarını söyler. Yörenin gelenek, görenek ve kültüründen bahsederek özellikle düğün, nişan merasimlerine ve adetlere değinir. Türküler ve manilerin yanı sıra göçmenlerin yemek kültürü hakkında da bilgiler veren Taşdemir, son olarak muhacirlerin Türkiye’de çalıştığı alanları anlatır.
İhsan Tevfik
Mübadele
Mübadiller
Göç
Atatürk, Mustafa Kemal
Rençberlik
Eğlenceler
Türküler
Maniler
Yemek Kültürü
Giyim
Selanik (Yunanistan)
İffet Taşdemir ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1922, Selanik; T.C.; Kadıntr_TR
Tevfik, İhsan. İnsan ve mekan yüzüyle mübadele 1923’ten günümüze zorunlu göç. İstanbul: İnkılap Kitabevi, 2014.