Kırılmaz, Emeti
http://hdl.handle.net/20.500.11834/2354
Bu görüşme, İhsan Tevfik’in hazırlamış olduğu İnsan ve Mekan Yüzüyle Mübadele 1923’ten Günümüze Zorunlu Göç adlı eserden alınmıştır. Bu eser kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 13’tür.tr_TR
Mübadelenin gerçekleştiği yıl 1-2 yaşlarında olduğunu söyleyen Emeti Kırılmaz, Selanik ilinin Kayalar kazasına bağlı Katraniçe köyünde doğar. Mübadele ile Sivas ilinin Suşehri ilçesine yerleşirler. Annesi ve babası hakkında bilgiler veren Kırılmaz, ailesinden ve mübadillerden duyduğu göç hikayelerini aktarmaktadır. Düğün törenlerinden, türkülerden ve manilerden özellikle bahseder. Son olarak sözlü kültürün günlük yaşama yansımalarına değinerek kadının sosyal hayata katılımı hakkında bilgiler vermektedir.
İhsan Tevfik
Mübadele
Mübadiller
Göç
Sözlü Kültür
Türküler
Maniler
Kadınlar
Selanik (Yunanistan)
Emeti Kırılmaz ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1922, Selanik-2012, Sivas; T.C.; Kadıntr_TR
Türkiye, Sivas, Suşehritr_TR
Tevfik, İhsan. İnsan ve mekan yüzüyle mübadele 1923’ten günümüze zorunlu göç. İstanbul: İnkılap Kitabevi, 2014.tr_TR