Güner, Asiye
Açık, Yiğit
http://hdl.handle.net/20.500.11834/2353
Bu görüşme, İhsan Tevfik’in hazırlamış olduğu İnsan ve Mekan Yüzüyle Mübadele 1923’ten Günümüze Zorunlu Göç adlı eserden alınmıştır. Bu eser kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 13'tür.tr_TR
1919 yılında Selanik ilinin Kayalar kazasında doğan Asiye Güner, öncelikle mübadelenin sebeplerini, göç esnasında yaşadıklarını anlatır. Ardından göçten sonra Türkiye’de yerleştikleri coğrafyayı ve Türkiye’deki yaşamını aktarmaktadır. Güner, mübadeleden önce Rumlarla beraber yaşadıklarını fakat sonrasında babasının bölgedeki gayrimüslimler tarafından katledildiğini, mübadelenin babasının vefatından elli gün sonra gerçekleştiğini anlatır. Türkiye’de yerleştikleri coğrafyanın yerli ahalisinin mübadillere bakışı hakkında bilgi veren Güner, daha sonra aile bireylerine; doğduğu yöreye ve oranın günlük yaşamına da değinmektedir. Bunun dışında, görgü kurallarını; dini inançlarını ve eğitimlerini, çocukluk yıllarında oynadıkları oyunları; gelenek ve göreneklerini; mutfak kültürünü de anlatır. Son olarak geçim kaynaklarına ve ailesinin siyasi eğilimlerine değinir.
İhsan Tevfik
Çocukluk Dönemi
Çocuk Oyunları
Mübadele
Mübadiller
Göç
Atatürk, Mustafa Kemal
Komitacılar
Müslümanlar
Gayrimüslimler
Dini Eğitim
Dini Yaşam
Yemek Kültürü
Siyasi Görüşler
Selanik (Yunanistan)
Asiye Güner ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1919, Selanik-2007, Balıkesir; T.C.; Kadıntr_TR
Türkiye, Balıkesir, Ayvalıktr_TR
Tevfik, İhsan. İnsan ve mekan yüzüyle mübadele 1923’ten günümüze zorunlu göç. İstanbul: İnkılap Kitabevi, 2014.tr_TR