Arda, Burhan
Şen, Fevzi
http://hdl.handle.net/20.500.11834/2286
Bu görüşme, Aziz Elbas ve Ahmet Erdönmez koordinatörlüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından Bursa'nın Köklü Eğitim Kurumları: Bursa Erkek Lisesi (Bursa Mekteb-i Sultanisi) projesi başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 60'tır.tr_TR
1913 yılında Bulgaristan’ın Eğridere şehrinde doğan Burhan Arda, konuşmasına ailesinden bahsederek başlar. Ailesinde üç nesil öğretmen yetiştiğini kendisi de çocukluğundan itibaren öğretmen olmak istediğini söyler. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde geçirdiği yıllara dair anılarını aktardıktan sonra fakültedeki hocaların büyük çoğunluğunun yabancı olduğunu derslerin Almanca ve Fransızca olarak işlendiğini belirtir. Farklı din ve dillerden birçok öğrencinin eğitim gördüğü İstanbul Üniversitesi’nde mezun olan her öğrencinin kendi kutsal kitabına el basarak yemin ettiğini ifade etmektedir. Arda, yemin metninin içeriğine de değinir. Mezuniyetinden sonra Bursa Lisesi’nde öğretmenlik yapmak ister fakat 20 yıl Bursa dışında görev yapma zorunluluğu nedeniyle ancak 1960 yılında Bursa Lisesi’ne atanır. Ailesindeki öğretmen ve hocaları anlatan Arda'nın dedesinin bir kardeşi II. Abdülhamid’in hocalarındandır. Öğretmenlik ve idarecilik hayatı boyunca Bursa Lisesi’nde geçirdiği günlerden bahseder, yeni nesil öğretmenlere çeşitli tavsiyelerde bulunur.
Bursa (Türkiye)
Bursa Erkek Lisesi
II. Abdülhamid
Burhan Arda ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1913, Bulgaristan; T.C.; Erkek; Emekli Öğretmentr_TR
Bursa’nın köklü eğitim kurumları Bursa Erkek Lisesi (Bursa Mekteb-i Sultanisi). editör Aziz Elbas. Bursa: Bursa Kültür A.Ş., 2011.tr_TR