Sönmez, Basri
Eksen, Ziya
http://hdl.handle.net/20.500.11834/2285
Bu görüşme, Aziz Elbas ve Ahmet Erdönmez koordinatörlüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından Bursa'nın Köklü Eğitim Kurumları: Bursa Erkek Lisesi (Bursa Mekteb-i Sultanisi) projesi başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 60'tır.tr_TR
1945 yılında Bulgaristan, Tırnova'da doğan Basri Sönmez, Bursa Erkek Lisesi’nde geçirdiği yılları anlatarak konuşmasına başlar. Dönemindeki öğretmenlerin üniversite için öğrencileri disiplinli çalışmaya alıştırdıklarını bu nedenle Bursa Erkek Lisesi’nden mezun olanların üniversiteye rahat bir şekilde girdiklerini belirtmektedir. 1959-1962 yılları arasında Bursa Erkek Lisesi’nde eğitim gören Sönmez, sınıfça sayısal bölümlere kayıt yaptırdıklarını belirtir, hatırladığı kadarıyla dönemindeki sınıf arkadaşlarından bahseder. Ünlü tiyatrocu Erdal Özyağcılar da Sönmez’in sınıf arkadaşıdır. Güzel Sanatlar Akademisi'ni kazanarak mimar olan Sönmez, bu başarısını Bursa Erkek Lisesi’ndeki öğretmenlerine bağlamaktadır. İmtihanların hepsinden başarılı olarak iyi bir notla girdiği Güzel Sanatlar Akademisi'nin Mimarlık bölümü ile ilgili bazı bilgiler verir. Bursa Erkek Lisesi’nde geçirdiği yılları hayatı boyunca unutamadığını belirterek bazı hatıralarını aktarmaya devam eder. Mezun olduktan sonra belediyeye düz mühendis olarak girerek şeflik ve amirlik görevlerinde bulunur. Sönmez daha sonra da bir dönem Osmangazi Belediye Başkanlığı görevini yürütür.
Bursa (Türkiye)
Bursa Erkek Lisesi
Mimarlık
Osmangazi Belediyesi
Basri Sönmez ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1945, Bulgaristan; T.C.; Erkek; Mimartr_TR
Bursa’nın köklü eğitim kurumları Bursa Erkek Lisesi (Bursa Mekteb-i Sultanisi). editör Aziz Elbas. Bursa: Bursa Kültür A.Ş., 2011.tr_TR