Çetin, Ayşe
Çetin, Cihad
Görüşmenin yapıldığı tarihte 90 yaşında olan Ayşe Çetin, Kastamonu ilinin Daday ilçesinde doğar. Çocukluğunda annesi tarlada çalışırken babası da çiftçilik yapar. Bu dönemde kardeşlerine baktığını, evlere çeşmeden su taşındığını ve gaz lambası kullandıklarını söyler. Yokluk içinde bir çocukluk dönemi geçirir. Görüşmede çocukluk yıllarını, geçim sıkıntısını ve babasının çocuklarını büyütmek için gösterdiği çabayı anlatır. Düğün adetlerinden detaylı olarak bahseden Çetin, görücü usulü ile evlenir. Maddi sıkıntılar sebebiyle İstanbul’a göç ederler. Dönemin İstanbul’undaki ulaşım vasıtalarından bahsederek şimdiki gibi tek tip ücret vermediklerini, ücretin gidilecek yere göre alındığını belirtir. Mahalle hayatından, bu kültürde önemli bir yer tutan bakkallardan ve seyyar muhallebicilerden alınan yiyeceklerden bahseder. Yetiştiği çevrenin şartlarını da göz önünde bulundurarak kadının aile içindeki yerine ve ataerkil toplumda kadın olarak yaşamanın zorluğuna değinir.
Kadın
Ataerkillik