Turpçu, Elmas
http://hdl.handle.net/20.500.11834/2206
Bu görüşme, Onur Ulutaş koordinatörlüğünde Nilüfer Belediyesi bünyesindeki Sözlü Tarih ve Araştırma Projesi 1 başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 161’dir.tr_TR
1964 yılında Bursa ilinin Orhaneli ilçesinde doğan Elmas Turpçu, 16 yaşında görücü usulü ile evlenir. Eşinin köyüne zamanla uyum sağladığını belirtir. Köyünü, eşinin köyüyle kıyaslayan Turpçu, özellikle yemek kültürünü ve düğün eğlencelerini karşılaştırır. Kandillerde Fırla Dede denilen yatıra gidilip lokma dökülür. Hıdırellezde ise gül ağacının dibine yüzükler gömüldüğünü ve eğlenceler düzenlendiğini söyler. Doğumlarda hazırlanan lohusa şerbetinden bahseder ve bebeğe yumurtalar verildiğini anlatır. Bağcılık ve çilek ekimi yapılan köyün gelişimi ile ilgili bilgiler de verir.
Nilüfer Belediyesi
Kandil Gelenekleri