Özger, Hacer
http://hdl.handle.net/20.500.11834/2205
Bu görüşme, Onur Ulutaş koordinatörlüğünde Nilüfer Belediyesi bünyesindeki Sözlü Tarih ve Araştırma Projesi 1 başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 161’dir.tr_TR
1926 yılında Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı Alaaddinbey köyünde doğan Hacer Özger, ilkokulu 5. sınıfa kadar okur. Okul yıllarında bir çantası bile olmadığını ve annesinin diktiği keseyi kullandığını anlatmaktadır. Çocukluğunda oyuncakları olmadığını ama pek çok oyun oynadıklarını ifade eder. Görücü usulü ile evlenir. Köyde düğünler cuma günü başlar ve pazar akşamı biter. Gelin hamamı, kına gecesi gelin alıcı gibi düğün adetlerinin yanında erkekler için de at yarışı düzenlenir. Hıdırellez eğlencelerinde maniler söylenir. Bayramlarda gençler, harman yerinde toplanıp eğlenir. Kandillerde ise sala okunur, kandil olduğu duyurulur. Çocuklar mani söyleyerek kapı kapı gezer ve para toplarlar. Gençliğinde tütüncülükle uğraşan Özger, tütün kırarken herkesin birbirine yardım ettiğini ve türküler söyleyerek çalıştıklarını aktarır. İpekböcekçiliği ile uğraşan babasının, kozaları at arabası ile Kapalıçarşı’ya götürüp sattığını ve kendisine dondurma aldığını anlatır.
Nilüfer Belediyesi
Yokluk