Güney, Hüseyin
http://hdl.handle.net/20.500.11834/2175
Bu görüşme Saadet Erciyas yönetiminde Seferihisar Belediyesi bünyesinde Seferihisarın Çınarları-1 başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 39’dur.tr_TR
1933 yılında İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde doğan Hüseyin Güney, 15-16 yaşlarında fırıncı çırağı olarak çalışmaya başlar. Askerdeyken de bir süre fırıncılık yapar ve asker dönüşü kendi fırınını açar. Bölgede ticaret hayatı çok hareketli olmasa da esnaflığın ve ilişkilerin çok önemli olduğunu ifade eder. Ramazan ayında sahura özel ekmek ve her Cuma dolmalık ekmek çıkardıklarını anlattıktan sonra dolmalık ekmeğin hazırlanışına dair incelikleri anlatır ve mesleğin zorluklarına değinir. İlçede Rumların yaşadığı yılları aile büyüklerinden dinlediği kadarıyla aktarır. Bando ve futbol takımlarının sosyal yaşamı canlandırdığını söyleyerek başka bir eğlence kültürü olan Hıdırellez’ı ve adetlerini detaylarıyla anlatır. Güney, fırıncılık mesleğinin yanı sıra uzun yıllar aktif siyasetle uğraşır.
Seferihisar Belediyesi
Fırınlar