Çınar, Mehmet Ali
http://hdl.handle.net/20.500.11834/2167
Bu görüşme Saadet Erciyas yönetiminde Seferihisar Belediyesi bünyesinde Seferihisar'ın Çınarları-1 başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 39’dur.tr_TR
1930 yılında doğan Mehmet Ali Çınar, konuşmasına ailesinden bahsederek başlar. Görüşmenin devamında taş sızma zeytinyağını nasıl elde ettiklerini detaylarıyla aktaran Çınar, asit ölçümü için İzmir’e gönderdikleri zeytinyağına bu ölçümlere göre değer biçildiğini söyler. İzmir iline bağlı Seferihisar ilçesindeki ilk fabrikayı, ilçenin sayılı zenginlerinden olan babası İsmail Necati Bey kurar. İlçedeki ilk bando takımının da babası tarafından kurulduğunu ifade eder. Çocukluk döneminde oturdukları, Rumların inşa ettiği evin iç mimarisiyle ilgili bilgiler verdikten sonra kısaca aile yaşamından bahseder. 1934 yılında Seferihisar’a gelen Atatürk’ün karşılanma merasimini hatırladığı detaylarıyla aktarır. İlk gençlik dönemini, eğitim için İzmir’e gidip geldiği yılları ve askerlik sürecini anlatan Çınar, askerlikten sonra 10 yıl boyunca Seferihisar ve Sığacık bakkallarına mal dağıtır. 1965 yılında evlenir. Düğün adetlerini ve evlilik sürecini aktarır. Son olarak Adalet Partisi’nde çalıştığı dönemlerde yaptığı hizmetlere değinir.
Seferihisar Belediyesi
Atatürk, Mustafa Kemal