Bedir, Hasibe
Şengüler, Mesude
1928 yılında doğan Hasibe Bedir’in hem annesi hem de babası Selanik mübadillerindendir. 6 çocuklu bir ailede büyüyen Bedir, babasının sert mizaçlı biri olduğunu ve çocuklarını okula göndermediğini söyler. Büyüklerinden dinlediği göç hikayesini aktardıktan sonra annesini ve yaptığı yemekleri anlatarak yoğurt böreğinin tarifini verir. Ailede üç kız kardeş olduklarını ve tütün işinde babalarına yardımcı olduklarını belirtir. Bedir, 23 yaşında evlenir, evliliğinden ve düğününden bahsederken eşine, eşinin ailesine ve eşiyle olan ilişkisine de değinir. Tütün işi dışında zeytincilik de yapar ve ikisinin de zor işler olduğunu söyler. Göçmen olmanın zorluklarını ve kasabada yaşadıkları bazı olayları anlatır. Hasibe Bedir’in kızı Mesude Şengüler de dedelerinin mübadele ile Türkiye’ye geliş hikayesini aktardıktan sonra ailenin geçimini sağladığı tütün ve zeytin işlerinin inceliklerini anlatır. Bayramlarda en çok yoğurt böreğinin hazırlandığını, bunun dışında sıklıkla tavşan eti yenildiğini ifade eder. Son olarak ilk gençlik yıllarına değinerek yaptığı ev ve el işlerini anlatır.
Seferihisar Belediyesi
Mübadele