Tufan, Ayşe Henise
1911 yılında doğan Ayşe Henise Tufan, konuşmasına dedesinden ve babasından bahsederek başlar. Dedesinin Mora’dan geldiğini, babasının peynir ustası olduğunu söyler. Eşi de babası gibi peynir yapmakta ve babası ile doğu illerine giderek peynir satmaktadır. Okula İzmir ilinin Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık kasabasında başlayan Tufan, hem harf inkılabı öncesinde hem de sonrasında eğitim alarak iki alfabeyi de öğrenmiş olur. Kasabada yaşayan pek çok aile gibi onlar da tütüncülük yapar. Teyzesinin oğlu ile evliliğini, gelinliğini ve düğünlerdeki gelin süsleme adetlerini anlatır. Evlenmeden önceki yaşamına kısaca değindikten sonra gençliğinde saz çaldığını ve türkü söylediğini aktarır. Gençliğinde kayınvalidesinden öğrendiği kadarıyla dikiş diker hatta bu işten para kazanır. Daha sonra kısaca günlük hayatına ve yaptıkları işlere değinen Tufan, yeniden eğitim gördüğü yıllara dönerek bazı anılarını anlatır. Kasabadaki türbeleri ve türbelerin hikayelerini büyüklerinden duyduğu kadarıyla aktarır. Son olarak kına gecelerinde söylenen sitemlerden okuyarak, gençlik yıllarındaki eğlencelere değinir.
Seferihisar Belediyesi
Atatürk, Mustafa Kemal