DanışmanKörükçü, Çetin
YazarKaraaslan, İsmail
Yayın Tarihi2009
Künye BilgisiKaraarslan, İsmail. Selimiye Askeri Bandosu'nun tarihsel gelişimi ve günümüzdeki önemi. danışman Çetin Körükçü. İstanbul: Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009. 162 s.tr_TR
ÖzetBu araştırma Selimiye Askeri Bandosunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda, kökü bir anlamda Tuğ geleneğine dayanan bandonun daha sağlıklı incelenebilmesi için, Tuğ, Mehter ve Muzika-i Hümayun'dan günümüze uzanan süreçteki tarihsel gelişimi araştırılmaya çalışılmıştır. Bu gelişmeye paralel olarak, Selimiye Askeri Bandosu'nun kuruluşundan günümüze kronolojik aşamaları, kaynak tarama, karşılıklı görüşme ve anket yoluyla tespit edilmeye çalışılmıştır. Bandolarda görev alacak personelde (şef, icracı), bulunması gereken eğitim durumu ve yeterliği karşılıklı görüşme ve anket yoluyla tespit edilmeye çalışılarak önerilerde bulunulmuştur. Birinci bölümde; Bandonun halen görev yaptığı Selimiye Kışlası tarihi ele alınıp, Cumhuriyet öncesi ve sonrasındaki tarihsel gelişimi incelenmiştir. Ardından askeri bando geleneğinin en eski örneği olan tuğ ve mehter tarihi irdelenmiş, günümüz askeri bando yapısının oluşum süreci açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise Selimiye Askeri Bandosu'nun kuruluşundan yola çıkılarak, mevcut yapısı ve faaliyetleri araştırılmış, repertuvarı detaylı olarak ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; Alan çalışmasındaki anketin yöntemi açıklanmış, beşinci bölümde ise bu anketin bulgu ve yorumları değerlendirilmiştir. Çalışmanın son bölümünde; ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiş ve çeşitli öneriler sunulmuştur. Sonuç olarak Cumhuriyet döneminde ülke çapında çok sesli müziğin yaygınlaştırılması ve benimsenmesinde önemli bir boşluğu doldurmuş olan bandolar aynı rolünü bugünde sürdürmektedir. Selimiye Askeri Bandosunun ülkemizde sanatsal ve kültürel kalkınmamızın bir parçası olarak önemli bir rolü olduğu, müzik eğitim kurumlarımızla dayanışma içerisinde önemli görevler üstlenebileceği ve ülke çapında bando müziğinden daha çok yararlanılabileceği konusunda bazı önerilerle, bu alanda yapılabilecek diğer çalışmalara ışık tutulmaya çalışılmıştır.tr_TR
ÖzetThis thesis has been prepared for the purpose of examining the Selimiye Military Band . In this respest, in order to be able to scrutinize the band reliably whose origin partly dates back to Tuğ custom, the historical development of the band which reaches to our day from Tuğ, Mehter and Muzika-i Hümayun has been searched. Parallel with this development, the chronological gradations of the Selimiye Military Band from the day of its foundation to its present have been determined with the help of data searching, negotiation and poll. The education and proficiency which are needed for the personnel who will work in the bands (conductor, performer) have been tried to be determined with the help of negotiation and poll. In the first part, the history of the Selimiye Barracks in which the band still work with the historical progress before and after republic period has been searched. In the following part, the history of the oldest example of military band tuğ and mehter has been searched and the constitution progress of current military band is defined. In the third part, with the begining of the foundation of Selimiye Military Band, the current form and functions with repertoire is searched. In the fourth part, the method of the poll in the work of field is defined. In the fifth part, the findings and commends of the poll are evaluated. In the last part of the work, the acquired results are evaluated and various suggestions have been offered. In conclusion, the bands which has an important role in making polyphonic music become widespread and adopted in the republican period all around the country have been going on the same role even today. As a part of our cultural and artistic development in our country, the search of Selimiye Military Band which has an significant role in our musical institution with cooperation and to benefit much from band music throughout the country has been thrown a light to the coming searches.
Anahtar KelimelerSelimiye Askeri Bandosutr_TR
Anahtar KelimelerAskeri Müziktr_TR