Güner, Said
Alkan, Kübranur
1932 yılında Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı Altıntaş köyünde doğan Said Güner, hem kendisinin hem de kız kardeşlerinin maddi sıkıntılardan dolayı eğitim alamadığını söyler. Dini eğitimini köydeki medresede gizli bir şekilde aldığını ve medresenin kapısında bir gözcünün beklediğini anlatır. Dönemin diğer dini yasaklarına da değinir. Bunlar dışında, vergilerin çok ağır olduğunu ifade eden Güner, devletin ellerindeki her şeyi aldığını, kendilerine yiyecek bir şey bırakılmadığını bu yüzden çok sıkıntı çektiklerini belirtir. 14 yaşında çalışmak için Erzurum’a gider. Erzurum’da uzun süre çalışır fakat parasını alamaz. Adnan Menderes seçimi kazanınca ezan yasağının kalktığını ve halkın davul zurna ile kutlama yaptığını anlatır. Askere gidebilmek için hayvanlarından satar ve gemi ile Trabzon’dan İstanbul’a gider. İstanbul, Hadımköy’de 24 ay askerlik yapar ve bu sırada eşi vefat eder. Askerlikte çektiği sıkıntıları anlatan Güner, o dönemde askerlik yapmanın çok zor olduğunu belirtir. Dönemin İstanbul’undan ve İstanbul’un geçirdiği değişimlerden bahseder. Almanya’da 15 sene çalıştıktan sonra 1984 yılında Türkiye'ye kesin dönüş yapar.1985 yılında otobüsle 9 günde Hacc'a gittiğini ve Irak’ta Saddam Hüseyin’in kendilerine yemek verdiğini anlatır.
İstanbul (Türkiye)
Almanya