YazarAleksiyeviç, Svetlana
Emeği GeçenlerGüvenç, Serpil (çeviren)
Emeği GeçenlerÜnlü, Hilal (çeviren)
Yayın Tarihi2008-09
Künye BilgisiAleksiyeviç, Svetlana. Nazi işgalinde Sovyet kadınları. çeviren Serpil Güvenç, Hilal Ünlü. İstanbul: Evrensel Basım Yayın, 2008.tr_TR
Özet2015 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Svetlana Aleksiyeviç’in kaleminden okuduğunuz bu kitap, Nazi işgaline karşı direnişte yer alan Sovyet kadınlarının gözüyle savaşı anlatıyor. Sayıları bir milyona yaklaşan Sovyet kadını, 20. yüzyılın en dehşet verici savaşı olan II. Dünya Savaşı’na erkeklerle eşit koşullarda katıldı. Bu savaşta yer alan kadınlar, yalnızca hayat kurtarıp yaralıları tedavi etmediler; keskin nişancı oldular, köprüler uçurdular, iz sürdüler, öldürdüler. Topraklarına, vatanlarına ve çocuklarına vahşice saldıran düşmanı yok ettiler. Nobel Ödüllü Beyaz Rusyalı yazar S. Aleksiyeviç’in dört yıl boyunca yüzden fazla şehir, kasaba ve köyde veri toplayarak oluşturduğu kitapta anlatımlarına yer verilen 200’den fazla kadın, mutlu bir geleceği düşlerken 1941 yılında savaşa katılışlarını, verdikleri mücadeleleri anlatıyorlar. Kitabı okurken yalnızca kadınların kahramanlıklarıyla karşılaşmıyoruz. Aynı zamanda, doğurarak insan neslinin devamını sağlayan kadınların girmek zorunda kaldıkları bu acımasız savaşta ne gibi duygusal güçlükler yaşadıklarını, ruhlarında nasıl derin yaralar açıldığını da yakından görüyoruz. Onların tanıklıkları aracılığıyla, geçmiş, günümüze ateşli bir seslenişte bulunarak dünün olduğu kadar bugünün faşizmini ve savaş kışkırtıcılığını da teşhir ediyor.tr_TR
YayınlayanEvrensel Basım Yayıntr_TR
Anahtar KelimelerII. Dünya Savaşıtr_TR