YazarKara, Murat
Yayın Tarihi2011
Künye BilgisiKara, Murat. (2011). Ereğli Kömür Havzası’nda II. mükellefiyet (Zorunlu çalıştırma, 1940-1947) II. obligatıon (compulsory working) in Ereğli Coal Basin (1940-1947). ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 7, 14, s. 411-436.tr_TR
ÖzetEreğli Kömür Havzası denince akla gelen önemli bir konu, havzada uygulanan “Ücretli İş Mükellefiyeti”dir.1940-1947 yılları arasını kapsayan bu dönemde havza köylüleri maden ocaklarında zor şartlar altında çalıştırılmışlardır. Nitekim bu çalışmada mükellef döneminde ocakta çalışmış olan kişilerle görüşmeler yapılarak uygulama hakkında bilgiler toplanmıştır. Bu görüşmeler yapılırken “Sözlü Tarih” yöntemi kullanılmıştır. Görüşülen kişilerin 80 yaşın üzerinde olması hem konunun önemini hem de çalışmanın zorluğunu ifade etmektedir. Çünkü ülkemizdeki ortalama yaş durumu göz önüne alınırsa maden ocaklarında çalışıp 80 yaşını aşmış sağlıklı insanın bulunması gerçekten zor bir durumdur.tr_TR
ÖzetWhenever Ereğli Coal Basin is mentioned the first important issue that comes to mind is “Wage Earner Work Compulsion.” The basin villagers worked under hard condition there within the period which includes 1940-1947 years. As a consequence in this study information about application was gathered by consulting the labours worked in the mine in above-mentioned term. “Oral History Method” was applied while those meetings were being realized. On the other hand, the people being consulted over 80 indicate both the importance of the subject and the hardship of the study. Since, to find a labour worked in mine and above 80, in addition healthy was highly difficult case when life expanding was considered in our country.
YayınlayanZonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsütr_TR
Anahtar KelimelerKömürtr_TR