YazarŞafak, Can
Yayın Tarihi2010
Künye BilgisiŞafak, Can. Kuruluş yıllarında Haydarpaşa Sendikası (1950-1964). İstanbul: Sosyal Tarih, 2010tr_TR
ÖzetBu çalışmanın konusu spesifik olarak, Haydarpaşa'da 1950 yılından başlayarak ilk demiryolu sendikalarının ortaya çıkışı ve 1964 yılında ilk iş kolu sözleşmesinin bağıtlanmasına kadar geçen 14 yıl içinde yaşanan sürecin bugüne aktarılabilmesidir. Genel olarak ise bu çalışma 1947-1963 dönemini kapsar. 1947'de ilk sendika yasasının yürürlüğe girmesiyle bütün iş kollarında sendikaların kurulup yaygınlaştığı bir süreç başlamış, 1963'te ise 1961 Anayasası ile tanınan toplu pazarlık ve grev haklarının "olabildiğince kısıtlanarak da olsa" yasayla düzenlenmesi ve toplu pazarlık düzeninin başlamasıyla çalışma ilişkilerinde yeni bir döneme girilmiş; Haydarpaşa Sendikası Başkanı'nın ifadesiyle, "sendikalar rüştüne ermiştir." Bu kitap, yazılı belgeler kadar, belki de bundan daha fazla; mümkün olduğunca bu belgelerle karşılaştırılan tanıklıklara da dayanıyor. Bu nedenle elinizdeki kitap, bir "sözlü tarih" çalışmasıdır da aynı zamanda.tr_TR
YayınlayanSosyal Tarih Yayınlarıtr_TR
Anahtar KelimelerGrevtr_TR