YazarBiryol, Uğur
Yayın Tarihi2007
Künye BilgisiBiryol, Uğur. Hemşinliler, göç ve pastacılık: Gurbet pastası. İstanbul: İletişim, 2007.tr_TR
ÖzetHemşinliler, geçtiğimiz yüzyıl dönümünde ekmek parası kazanmak için Rusya gurbetine gittiler. Orada, ekmek ve pasta yapmayı öğrendiler. Hem de çok iyi öğrendiler. Bizzat Rusya'da nam salacak, İran'da, Polonya'da muteber pastaneler açacak kadar. Sonra, Hemşinliler fırıncılığı, pastacılığı bütün Türkiye'ye taşıdılar. Memleketin hem büyük kentlerinde hem taşrasında pastaneler açtılar; pek çok yerde, oranın ilk pastanesiydi bunlar. Uğur Biryol'un sözlü tarih çalışmasına dayanan kitabı, bu uzun mu uzun göç hikayesinden enstantaneler sunuyor. Rusya'ya ilk gidişte çekilen meşakkatten saltanatlı patronluk günlerine, Ekim Devrimi'nden sonra Tahran'a, Polonya'ya, hatta Nazi kamplarına uzanan gurbet hikayeleri. Türkiye'nin ünlü pastanelerinin geçmişi... Hemşin'in sosyal dönüşümü ve 'terkedilişi'. Pasta ve fırın ustalarının sanatlarına ve bu sanatta Hemşinlilerin özel yerine dair anlattıkları. Pek konu edilmese de aslında hepimizin aşinası bir 'memleket gerçeği'nden, taze poğaça gibi bir tadımlık.tr_TR
Yayınlayanİletişim Yayıncılıktr_TR
BaşlıkHemşinliler, göç ve pastacılık:Gurbet pastasıtr_TR