Andriadis, Suna
Engiz, Sezen
Hikmetoğlu, Kübra
Başaran, İrem
Yeşilbaş, Jülide
http://hdl.handle.net/20.500.11834/1693
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Sarıyer ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 11'dir.tr_TR
1946 yılında İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı Boyacıköy semtinde doğan Suna Andriadis, Boyacıköy Rum İlkokulu’ndan sonra Taksim Zapyon Lisesi’ni bitirir. Rum kökenli bir aileden gelen Andriadis annesinin fanatik bir Hristiyan, babasının ise mezhep-din ayrımı yapmayan bir insan olduğunu söyler. Çocukluk döneminden ve aldığı eğitimden bahsettikten sonra bazı anılarını da anlatır. Sadece Hristiyan ve yüksek mevkili kimselerle arkadaş olmasını isteyen annesinin tersine çok farklı arkadaşlar edinir ve genç yaşta aşık olduğu bir Türk ile evlenir. Çocukluğundaki komşuluk ilişkilerine değinen Andriadis, 6-7 Eylül Olayları’na kadar toplum içinde etnik kökenler üzerinden bir ayrım yapılmadığını ancak olaylardan sonra azınlıkların ciddi korkular yaşadığını ifade eder. Olayların yaşandığı geceyi detaylarıyla aktararak yaşananların toplum üzerindeki etkisine değinir. Tüm bu olayların üstüne ailesinin bir Türk ile evlendiğini duyduktan ve Müslüman olduğunu anladıktan sonra verdiği tepkileri aktarır. İlçenin geçmişine tanıklık eden bir olarak bir sayfiye yeri gibi kullanılan semtin değişiminden bahseder. Sakız reçeli ve Paskalya çöreği gibi Rumlara ait özel yemek ve tatlıların nasıl hazırlandığını ve nasıl ikram edildiğini anlatır. Son olarak giyimlerine çok dikkat eden kadınların vazgeçilmezi olan aksesuarlardan ve bunların nerelerden temin edildiğinden bahseder.tr_TR
Azınlıklartr_TR
Yiyecek ve İçecektr_TR
Giyimtr_TR
Suna Andriadis ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1946, İstanbul; T.C.; Kadın; Kent Konseyi Engelliler Birimi Başkanıtr_TR
Türkiye, İstanbul, Sarıyertr_TR
Engiz, S., Hikmetoğlu, K., Başaran, İ., Yeşilbaş, J.. "Yaşar Kaptan, "Bu mahallede Rumlar oturmuyor" diye bağırıyordu". Sokağımdan Tarih Yazıyorum. 10 Sarıyer.tr_TR