Öztümer, Haluk
Aydın, Nihal
Çakırterzi, Berna
Altınel, Özge
Bayer, Tuğçe
http://hdl.handle.net/20.500.11834/1691
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Sarıyer ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 11'dir.tr_TR
1946 yılında İzmit’te doğan Haluk Öztümer, 3 yaşında ailesiyle birlikte Sarıyer ilçesine bağlı Büyükdere mahallesine yerleşir. Eğitim hayatından ve okula neden devam etmek istemediğinden bahseder. 12-13 yaşlarından itibaren askere gidinceye kadar Tarabya Plajı’nda cankurtaran olarak çalışır. Çocukluk dönemine ve oynadıkları oyunlara değindikten sonra burada oturan Rumlardan ve Ermenilerden bahseder. Büyükdere’nin bir Rum köyü olduğunu, Rumlarla çok güzel dostluklar kurduklarını ve komşuluk ilişkileri geliştirdiklerini söyler. Kara bir defter olarak tanımladığı 6-7 Eylül Olayları’ndan sonra Rumlar, burayı tamamen terk eder. Kadınların istedikleri gibi giyindiklerini ve rahatsız edilmediklerini anlatan Öztümer, kadın-erkek ilişkilerine de değinir. Sosyal hayatın çok renkli ve zengin olduğu mahallede herkes, taverna ve gazino gibi mekanlara sıklıkla gider. Çok sıkı ilişkiler kurduğu Rumların geleneklerine de tanıklık eden Öztümer, Rum düğünlerinden, yemek ve mezelerinden detaylarıyla bahseder.tr_TR
Kadın Erkek İlişkileritr_TR
Tiyatrotr_TR
Haluk Öztümer ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1946, İzmit; T.C.; Erkek; Emeklitr_TR
Türkiye, İstanbul, Sarıyertr_TR
Aydın, N., Çakırterzi, B., Altınel, Ö., Bayer, T.. "Büyükdere eskiden Rum muhitiydi". Sokağımdan Tarih Yazıyorum.10 Sarıyer.tr_TR