Erol, Recep
Eriç, Pınar
Yılmaz, Muhammed
Engin, Buse
Tezcan, Vuslat
http://hdl.handle.net/20.500.11834/1674
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Beykoz ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 7'dir.tr_TR
İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde doğup büyüyen Recep Erol, okulların numaralandırıldığı dönemlerde, 49. İlkokul’da okur. Eğitimini tamamlayıp öğretmen olan Erol, Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde 3 sene görev yaptıktan sonra tayinini İstanbul’a ister. Öğretmenliğin yanı sıra ticaretle de uğraşır. Ailesinin Ahıska kökenli olduğunu ve 1766 yılında dönemin sultanının emri ile Boğaz’a yerleştirildiklerini anlatır. Çocukluk döneminden ve oynadıkları oyunlardan bahseder. Anadolu Feneri'nin İstanbul’un en güzel balıkçı köyü olduğunu söyleyen Erol, bir meslek olarak balıkçılığın 1962’den sonra başladığını ifade eder. Polonezköy’e adını veren Polonyalıların hikayesini detaylarıyla aktararak köyün, 1963’ten sonra dağılmaya başladığını söyledikten sonra Rumların, Yahudilerin ve birçok önemli ismin buradaki pansiyonlarda kalmak üzere Polonezköy’e geldiklerini de ilave eder. Beykoz’daki Onçeşmeler mahallesinde daha çok Ermenilerin ve Rumların oturduğunu ancak zaman içinde ilçeyi terk ettiklerini anlatır. Türkiye’nin ünlü sanatçılarının Boğaz’daki gazinolarda sahne aldığından söyledikten sonra kahvehanelerin ve Rumlardan kalma meyhanelerin önemli eğlence merkezleri olduğundan da bahseder. Yerli halkın düzenlediği kiraz geceleri etkinliği Beykoz Meydanı’nda, danslar ve müzikler eşliğinde kutlanır. Beykoz’un futbol takımı ve oyuncuları hakkında detaylı bilgiler veren Erol, bunlar dışında Beykoz’un meşhur mahsullerinden ve özellikle ceviz ve fasulyesinden bahseder.tr_TR
Balık ve Balıkçılıktr_TR
Kahvehanelertr_TR
Sebzelertr_TR
Recep Erol ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
İstanbul, T.C.; Erkek; Öğretmentr_TR
Türkiye, İstanbul, Beykoztr_TR
Eriç, P., Yılmaz, M., Engin, B., Tezcan, V.. "Fener'de 1960 yılına kadar balık satmak diye bir şey yoktu". Sokağımdan Tarih Yazıyorum. 09 Beykoz.tr_TR