Alptekin, Arslan
Daşdemir, İlknur
http://hdl.handle.net/20.500.11834/165
Arslan Alptekin, babasının ve arkadaşlarının Doğu Türkistan için verdikleri mücadeleyi anlatmaktadır. Çin yönetiminin baskılarından, Uygur Türklerinin Çin’e karşı verdikleri özgürlük mücadelesinden ve Türkiye’ye göç sürecinden bahsetmektedir.tr_TR
Bu görüşme Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından yapılmıştır.
Arslan Alptekin, 1940 yılında Çin'in Çung-Çing şehrinde doğar. Babası İsa Yusuf Alptekin, doğduğu şehir olan Kaşgar’da medrese eğitimi alır. Daha sonra Çin okuluna gidip Çince öğrenen ve kaymakamlıkta çalışan Yusuf Alptekin, Çin’in Doğu Türkistan’ı yeniden işgali sonrasında Mehmed Emin Buğra önderliğinde ailesi ile göç etmeye mecbur kalır. Arslan Alptekin'in babası İsa Yusuf Alptekin ve en küçük kızkardeşi Yalkın, birçok Doğu Türkistanlı gibi Himalaya Dağları’ndaki göç yolunda hayatını kaybeder. Türkiye'ye ulaşanlar 1954'de vatandaşlığa kabul edilir.tr_TR
Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV)
Komünizmtr_TR