Er, Sabahat Gülsüm
http://hdl.handle.net/20.500.11834/1604
Bu görüşme, Aziz Elbas ve Ahmet Erdönmez koordinatörlüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından Geçmişten Günümüze Elbeyli projesi başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 15'tir.tr_TR
1945 yılında Bursa'nın İznik ilçesine bağlı Elbeyli’de doğan Sabahat Gülsüm Er, Yunan İşgali’ne tanık olan büyüklerinin anlattıklarını aktararak konuşmasına başlar. Köydeki tarihi yapılardan kısaca bahseder. Köy düğünlerine ve Hıdrellez kutlamalarına değinen Er, köyde işlerin imece usulü yapıldığını ve yardımlaşmanın yaygın odluğunu dile getirir. Köyde hemen hemen herkesin ipek böcekçiliği ile uğraşıp koza ticareti yaptığını söyler. Son olarak doğumların ve cenaze merasimlerinin nasıl gerçekleştiğini kısaca anlatır.
Yunan İşgali
İpek Böcekçiliği